Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Merak eden çocuklar yetiştirin

Küçük çocuklar doğal olarak meraklıdır.
Dünyalarını keşfetmek ve hayatın nasıl işlediğini çakmak isterler. Onun bu noktada gelişimini sağlayarak doğru konulara yönlendirin, çocuğunuzun gelişimine daha pozitif katkı maddesi sağlayın.

İnsanların bir şeyi merak ettiklerinde, daha fazla öğrendiklerini ve daha iyi olduklarını açık açık belirten pek çok araştırma var. Hatta bazı araştırmalar ebeveynlerinin soru sormaya özendirme ettiği çocukların bilimde daha başarılı olma olasılıklarını ortaya koyuyor. Çünkü merak, bununla beraber yaratıcılığa yön veriyor.Meraklı bir çocuk geliştirmek için onların sorularına dikkat edin ve yanıtlar konusunda cana yakın olun. Onlara hakiki ve üstüne daha pozitif düşünmelerini sağlayacak yanıtlar verin. Hatta yeni sorular için ufuklarını açın.

Bir yaşındaki bir çocuk her şeye “Bu nedir?” diye yaklaşıp, lezzet, koku gibi hislerini geliştirirken dört yaşlarına geldiklerinde konunun nedenlerini sorgulama başlar: “Neden aynı anda su içip nefes alamıyorum?, “Güneş niçin yalnızca yazın ısıtıyor?”, “Su ısındığında niçin üstünde baloncuklar çıkıyor?”, “Bu yumurtayı yere bıraktığımda ne olacak?”, “Bu düğmeye basarsam ne olacak?”

Biliyoruz bazen bu bitmeyen sorular bilgilerinize ve sabrınıza meydan okuyor. Ama onların merakını beslemek için belki de verebileceğiniz en iyi cevap “İyi soru. Hadi bulalım” olabilir.

Birlikte keşfedin

Çocukların oyunları nasıl oynayacağıyla ilgili hiçbir yerde net kurallar yazmaz. Siz de yazmayın. Meyve suyu kutusunu ters çevirdiğinde ne olacağını merak ediyorsa sokağa çıkmasına ve bunu yapmasına izin verin. Duvarlara fotoğraf çizmek nasıl bir duygu diye merak ediyorsa odasında bir duvarı buna ayırın. Çocuğunuzun yeni oyunları kendi kendine keşfetmesine müsade verin. Ona yeni bir oyuncak aldığınızda nasıl oynanacağını göstermek yerine yol gösterici olun ve kenara çekilin. Kim bilir ola ki de çocuğunuz o oyunun kurallarını yeniden yazacak.

Bakın ve görün

Veri çağında çoğu ‘neden’ sorusunun cevabını cebimizde taşıyoruz. Ama sorular geldiğinde derhal telefona sarılıp, yanıtı ezbere bildirmek yerine önce ona “Bu konuda sen ne düşünüyorsun?” diye yönlendirin ve onun yanıtını dinleyin. Gerisinde konunun net açıklaması için telefonunuza danışın. Verdiği yanıt üzerinden haklı olduklarını gördüklerinde konuya ilgileri ve merakları daha da fazla artacaktır.

Bir bilene danışın

Meraklı çocuğunuzun, bilgilerini paylaşmaya istekli uzmanlarla çevrelendiğini fark edin! Nasıl mı? Mesela sebzelerin meyvelerin oluşumuyla ilgilenen bir çocuğunuz varsa ola ki onu büyükannesinin bahçesine götürebilirsiniz! Burada ondan alacağı bilgiler ve gözlemler onu belirli olun fazlasıyla mutlu edecektir. Arkadaşlarınız ve ailenizin ağını çocuğunuzun merakları konusunda kullanmaktan çekinmeyin. İnanın onlar da becerilerini, hobilerini ve yaşam deneyimlerini çocuğunuzla paylaşmaktan keyif alacak.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: