Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Çocuklarda gıda zehirlenmesi nasıl önlenir?

Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakaları artıyor. Özellikle çocukları bu tehlikeden korumak için ne gibi önlemler alınabilir?
Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarının görülme sıklığı artıyor. Açıkta satılan gıdalar, çiğ etler, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler özellikle çocukların mide ve bağırsak sağlığını tehdit ediyor.

Yiyeceklerin görüntüsü, kokusu ve tadında değişiklik olmasa da dikkat!

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen gıda zehirlenmeleri genellikle birden çok kişiyi etkiliyor. Bu sebeple mikrobik ishalin diğer nedenlerinden daha dikkat çekici bir tablo. Gıda zehirlenmeleri, bakteriler veya toksinlerle bulaşma olmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sonucunda meydana gelir. Çok sık olmamakla birlikte gıda zehirlenmelerine kimyasal kaynaklı toksinler veya böcek ilaçları da neden olabiliyor.

En yaygın gıda zehirlenmesi nedenleri…

Yiyecek veya içeceklerde bakteri ürediğini anlamak çoğu zaman zordur. Görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişiklik olmaksızın bakteri üremiş olabilir. İyi pişmemiş, iyi yıkanmamış veya mikrobu taşıyan ve gıdayı hazırlarken hijyen kurallarına uymayan kişilerin ellerinden hazırlanmış yiyecekler nedeniyle bulaşma sık olur. Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri; çiğ kümes hayvanları, pastorize edilmemiş süt, kırmızı et ve arıtılmamış su aracılığı ile bulaşan Kampilobakter mikrobu. Salmonella pastorize edilmemiş sütten, yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinden, çiğ etten ve kümes hayvanlarından bulaşır.

Ani ateş, ishal, üşüme ve halsizlik gibi belirtiler ihmal edilmemeli

Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca sayıda üreyebilir. Gıdanın içerisindeki bakteri sayısı arttıkça, enfeksiyon ve hastalık riski de aynı oranda artar. Sıklıkla karşılaşılan bakteri türleri; Kampilobakter, E. Koli ve Salmonella olarak sıralanabilir. Gıda zehirlenmesine neden olan mikrobun tipine göre kuluçka süreleri farklılaşır.

Ayrıca yine mikrobun tipine bağlı olarak, belirtiler 30 dakika ile 12-48 saat içinde meydana gelebilir. Gıda zehirlenmesi semptomları genellikle 1-3 gün sürer. Bununla birlikte bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve ek hastalık durumunun olup olmamasına göre bir haftaya kadar da devam edebilir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri; sindirim sistemini iltihabından kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishal. Bunlarla birlikte sebebe bağlı olarak ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon yani sıvı kaybı, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik görülebiliyor. Gıda zehirlenmesi nadiren sinir sistemine de zarar verebilir.

Tedavi kişiye özel planlanmalı

Gıda zehirlenmesi tanısı, aynı gıdadan tüketmiş kişilerin benzer hastalık bulguları göstermesi sonucunda konulabilmektedir. Sıvı kaybı, ateş ve kanlı dışkı olması ve laboratuvar testleri, tanıda yardımcı olmaktadır. Olası zehirlenme oluşturmuş gıda üzerinde yapılacak inceleme, mikrobik durumlar için, mikrobun tipinin anlaşılması ve tedavinin kişiye özel planlanması açısından önem taşımaktadır. Tedavi her hastanın durumuna göre ayrı ayrı planlanmaktadır. Çocukları gıda zehirlenmelerinden korumak için:

Çocuklar kişisel hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmeli ve bu kurallara uymaları sağlanmalı.

Hem yetişkinler hem de çocukların tüketeceği sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Çocuklara verilecek çiğ gıdaların mikrobik kirlenme olasılığı gözden geçirilmeli. Yaz mevsiminde özellikle açıkta satılan dondurma gibi gıdaların tehlikeli olabileceği konusunda çocuklara bilgi verilmeli. Okula veya kreşe giden çocuklar hijyen kurallarına en yüksek düzeyde özen göstermeli ve mikroplar ile ilgili temel bilgiler için düzenli eğitimler almalı.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: