Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Ömer Seyfettin

Ömer Seyfettin (d. 11 Mart 1884 Gönen Balıkesir, – ö. 6 Mart 1920 İstanbul), Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır.
Asker, şair ve güçlü bir edebi yeteneği olan bir öğretmendir. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur. Kısa ömrüne pek çok sayıda eser sığdırmıştır.rnrn1884 yılında Gönende (Balıkesir) doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Beyle, Fatma Hanımın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. Öğrenimine Gönende bir mahalle mektebinde başladı. Ömer Şevki Beyin görevinin nakli dolayısıyla Gönenden ayrılan aile İnebolu ve Ayancıktan sonra İstanbula geldi.rnrnÖmer Seyfettin, önce Mekteb-i Osmanîye, 1893 ders yılı başında da Askerî Baytar Rüştiyesine kaydedildi. Bu okulu 1896da tamamlayarak Edirne Askerî İdadîsine devam etti. 1900de İdadîyi bitirerek İstanbula döndü. Burada Mekteb-i Harbiye-i Şahâneye başladı. 1903 yılında Makedonyada çıkan karışıklık üzerine "Sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu.rnrnÖmer Seyfettin, mezuniyetten sonra piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi Selanikte bulunan Üçüncü Ordunun İzmir Redif Tümenine bağlı Kuşadası Redif Taburuna tayin edildi. 1906da İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı. Bu, Ömer Seyfettin için önemlidir; zira bu vesileyle İzmirdeki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. Nitekim batı kültürünü tanıyan Baha Tevfikten Fransızca bilgisini artırmak için teşvik gördü; Necip Türkçüden ise sade Türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler aldı.rnrnÖmer Seyfettin Ocak 1909da Selanik Üçüncü Orduda görevlendiridi. Selanikte çıkmakta olan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Akil Koyuncunun istek ve ısrarı üzerine Genç Kalemlere çevrildikten sonra 11 Nisan 1911de Ömer Seyfettinin Yeni Lisan isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlandı.rnrnGenç Kalemler yazı heyetini oluşturanlar Balkan Savaşının başlaması üzerine dağılmak zorunda kaldı. Ömer Seyfettin yeniden orduya çağrıldı, Yanya Kuşatmasında esir düştü. Nafliyonda geçen 1 yıllık esareti sırasında sürekli okumuştu. "Mehdi", "Hürriyet Bayrakları" gibi hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hikâyeleri Türk Yurdunda yayımlandı. Esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazandı.

Ömer Seyfettin 1913te esareti bitince İstanbula döndü. 23 Ocak 1913te Enver Paşanın organize ettiği Babıali Baskınına katıldı. Daha sonra askerlikten ayrıldı, yazarlık ve öğretmenlikle hayatını kazanmaya başladı. Türk Sözü dergisinin başyazarlığına getirildi ve burada Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazdı. 1914 yılında Kabataş Sultanisinde öğretmenlik görevine başladı ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.rnrn1915te İttihat ve Terakki Fırkası ileri gelenlerinden Doktor Besim Ethem Beyin kızı Calibe Hanımla evlenmiştir. Bu evlilik Güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulunca tekrar yalnızlığına döndü.rnrn1917den ölüm tarihi olan 6 Mart 1920ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. Bu dönemde 10 kitap dolduran 125 hikâye yazdı. Hikâye ve makaleleri Yeni Mecmua, Şair, Donanma, Büyük Mecmua, Yeni Dünya, Diken, Türk Kadını gibi dergilerle Vakit, Zaman ve İfham gazetelerinde yayımlandı. Bir yandan öğretmenlik yapmayı sürdürdü.rnrnHastalığı 25 Şubat 1920de artınca yazar, 4 Martta hastahaneye kaldırıldı. 6 Mart 1920de hayata gözlerini yumdu. Önce Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığına defnedilir. Daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya araba garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 Ağustos 1939da Zincirlikuyu Mezarlığına nakledildi.rnrnEn yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem, onun hayatını ve mizacını anlatan, en kuvvetli hikâyelerini içeren Ömer Seyfettin ve Hayatı adlı bir kitap yazdı ve bu kitap 1935 yılında yayımlandı. Kısa bir süre sonra da bütün hikâyeleri bir kitap serisi halinde basılmıştır ve bu hikâyeler günümüzde de okunmaktadır.

Eserleri:
Ant
Asilzadeler
Aşk Dalgası
Bahar ve Kelebekler
Balkan Savaşı Günlüğü
Başını Vermeyen Şehit
Beyaz Lale
Bir Çocuk Aleko
Bomba
Dama Taşları
Diyet
Efruz Bey
Falaka
Ferman
Forsa
Gizli Mabed
Gökkuşağı
Harem
İlk Düşen Ak
İlk Namaz
Kaç Yerinden
Kaşağı
Kıskançlık
Kızılelma Neresi
Kütük
Mahçupluk İmtihanı
Müjde
Namus
Nokta
Pembe İncili Kaftan
Perili Köşk
Primo Türk Çocuğu
Teke Tek
Topuz
Turan Masalları
Üç Nasihat (2, 3 ve 4. Sınıflar İçin)
Vire
Yalnız Efe
Yüksek Ökçeler
Yüz Akı
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: