Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Doğan Cüceloğlu

Hayatı
On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin'in Silifke kasabasında doğmuşum. On yaşındayken annemi kaybettim ve ölümün ne demek olduğunu anladım: artık onu bir daha hiç göremeyecek, dokunamayacak, naz edemeyecektim.

Silifke'de en yüksek dereceli okul olan ortaokulu bitirdikten sonra subay olan ağabeylerimin yanında Ankara ve Kırklareli'nde okudum ve Kırklareli Lisesi'nden mezun oldum. Kırklareli Lisesi'nde ilk aşk şiirimi yazdım.

Ankara Atatürk Lisesi'nde edebiyat ve kompozisyon öğretmenim olan Cahit Okurer bir gün ne olmak istediğim sordu; mühendis olmak istediğimi söyledim. Bilim adamı olmak istemez misin, dedi. Onun etkisi altında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne yazıldım ve oradan mezun olduktan sonra ABD'de Illinois Üniversitesi'nde doktoramı yaptım. Uzmanlık alanım iletişim psikolojisidir.

Amerika'da doktora öğrencisiyken, benim gibi doktora öğrencisi olan Kaliforniya'da doğmuş büyümüş Emily ile tanıştım ve evlendim. On bir yıl süren evliliğimizde üç çocuğumuz oldu: Ayşen, Elif ve Timur.

Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke'de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily'ye acı çektirdim. Benim şimdi yüreğimi en çok yakan çocuklarıma verdiğim acılar. Onlardan dört yıl ayrı yaşadım.

Yaşadığım acılar her şeyi bilmediğimi, öğrenmem gereken çok şey olduğunu gösterdi ve yalnız bilgi yönünden değil, insan olarak gelişmem gerektiğine ikna oldum.

Kendimi geliştirme süreci içinde kitap yazmaya başladım; ilk kitabım İnsan İnsana bu sürecin ilk ürünüdür. Gelişim süreci içinde kazandıklarımı kitaplar yoluyla paylaşmaya devam ediyorum.

Amerika'daki görevimden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye'de kitap yazmayı sürdürdüm. Kitap yazmanın yanı sıra konferanslar ve seminerler verdim, televizyon programlarına başladım.

Şu devrede önceliğim kitap yazmak.

Eserleri
1. ‘Mış Gibi’ Yetişkinler (Yetişkin Çocuklar)
2. Başarıya Götüren Aile (Sınav Döneminde Anababalık)
3. Bir Kadın Bir Ses
4. Derviş'in Aklı (Prof. Ahmet Dervişoğlu İle Sohbetler)
5. Geliştiren Anne-Baba
6. Gerçek Özgürlük
7. İçimizdeki Biz
8. İçimizdeki Çocuk
9. İletişim Donanımları (Keşke'siz Bir Yaşam İçin)
10. İnsan İnsana
11. İnsan İnsana Sohbetler 1
12. İnsan ve Davranışı
13. İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog
14. İyi Düşün Doğru Karar Ver
15. Korku Kültürü (Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz ?)
16. Mış Gibi Yaşamlar
17. Onlar Benim Kahramanım
18. Öğretmen Olmak (Bir Can`a Dokunmak)
19. Savaşçı (Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin)
20. Yeniden İnsan İnsana
21. Yetişkin Çocuklar
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

2 comments:

  1. Merhaba, işlediğiniz konular ilgimi çekti, severek okudum. Kaleminize ve emeğinize sağlık. Bir de şu popup reklamlar olmasa demek geçti içimden.:))

    YanıtlaSil