Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Arif Nihat Asya

Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904; İnceğiz, Çatalca, İstanbul - 5 Ocak 1975, Ankara), milliyetçi şiirleriyle tanınan ve Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü "Bayrak" şiirinden dolayı "Bayrak şairi" olarak da anılan Türk şairdir.
Doğum adı "Mehmed Arif" olan Arif Nihat Asya, öğrenim hayatına dört yaşında köyün imamından Kur'an harfleri öğrenerek başladı.Balkan Savaşı sonunda İstanbul'a geldi. İlk öğrenimini Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde tamamladıktan sonra Gülşen-i Maârif Rüştiyesi'ne girdi. Orta tahsilini parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamladıktan sonra 1928'deİstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara veKıbrıs'taki liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1950 yılında Seyhan (Adana) ve 1954 yılında da Eskişehir milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Milletvekilliğinden sonra tekrar bir süre daha öğretmenlik yaptı. Ankara Gazi Lisesi'nde edebiyat öğretmeni iken 1962'de emekliye ayrıldı.

Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetelerinde yazılar yazdı. Aruzla başladığı şiirde rubailer, gazeller yazdı. Özellikle rubailere büyük önem verdi. Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yazdı. Daha sonra heceli ve serbest vezinli(ölçülü) şiirler yazdı.

Milliyetçi şiirleriyle dikkat çeken Arif Nihat Asya, yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Türklüğü yücelten şiirleriyle de bilinir.

Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975'te vefat etti. Kabri, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndadır.

Eserleri
Aramak Ve Söyleyememek
Ayın Aynasında
Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor
Dualar Ve Aminler
Fatihler Ölmez Ve Takvimler
Kanatlarını Arayanlar
Kökler ve Dallar
Kubbeler
Ses ve Toprak
Top Sesleri

ŞİİRLERİ 
Affı umumi
Anne
Bayrak
Bir bayrak rüzgar bekliyor  
Cenup
Dağlar
Doğmak
Fetih marşı
Fırat
Güzellik
İnanmak
Kalk yiğitim
Kanatlar
Kubbe-i Hadra'dan
Kubbeler  
Marş
Masallarla
Murad
Naat  
Rubâiler
San'at
Seni
Tanımadı
Tanrı'ya sesleniş
Tespih
Yalanlar

DÜZYAZILARI
Büyük matem günümüz
Harb Meclisi
Söyleyememek
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: